IKIGAI: Let your future work!

Ikigai, een prachtig Japans woord, maar vooral een prachtige state of mind. Het klinkt voor velen onbekend in de oren, toch is het goed om hier even bij stil te staan. Vrij vertaald betekent het “jouw reden om op te staan, om van de werkdag te genieten”. De loopbaancoaches bij My Future Works geloven in dit idee als geen ander, en geven het graag door aan hun klanten tijdens loopbaanbegeleiding.

het geheim van langer leven

De inwoners van Okinawa, een Japans eiland, leven volgens de Ikigai-cultuur. Elke ochtend stellen ze zich de vraag: wat is mijn reden om vandaag op te staan? Het antwoord hierop is hun sleutel tot succes en vooral tot geluk. Je stapt niet zomaar je bed uit in de hoop dat er iets leuks op je pad komt die dag. Neen, je begint elke dag met bewustwording en bewustzijn over wat er werkelijk toe doet voor jou. Je denkt na over de waarde die je met je meedraagt en voelt je waardevol tegenover jezelf, anderen en de maatschappij. Alzheimer, kanker en andere langdurige ziekten zijn een uitzondering op dit eiland, over pensioen wordt niet gesproken, als ze het überhaupt kennen... Het is geen toeval dat mensen hier gemiddeld het oudst worden ter wereld, want wat je gelukkig maakt, geeft je energie om door te gaan

ikigai: "the circle of life"

Passie, missie, roeping en werk zijn de vier sleutelbegrippen die een onmiskenbare rol spelen in deze Japanse levensstijl. Ikigai staat hier centraal en vormt de uitkomst tot jouw geluk. Bij My Future Works geloven we sterk in de ‘inside out’ aanpak van loopbaancoaching: hoe kunnen we de klant helpen een job te vinden of aan te passen (jobcrafting) zodat deze maximaal aansluit bij zijn persoonlijk Keuzekompas(R). Een deel van de jobcoaching bestaat er dus uit de passie, missie en roeping van de klant te achterhalen. Vragen als Waar ben ik goed in? Wat kan ik de wereld teruggeven? Wat zijn mijn waarden? Waarvoor doe ik dit?,… Komen hier te pas. Werk is de uitkomst, Ikigai de beweegreden. Zou het niet fantastisch zijn om elke dag happy te worden van je wekker? Je mag eindelijk opstaan!

ikigai_loopbaancoaching.png

ikigai voor iedereen

De jobcoaches bij My Future Work besteden gedurende de loopbaanbegeleiding veel aandacht aan ikigai, om deze levensstijl gaandeweg samen met de klant te ontdekken. Een bewustwording van wat je positieve energie geeft, is de eerste, en meteen ook belangrijkste stap naar het vinden van je droomjob. Wanneer klanten iedere dag opnieuw enthousiast zijn om de dag te mogen beginnen, in plaats van vooral uit te kijken naar hun pensioen, is ons doel als loopbaancoach bereikt! En het leukste aan Ikigai is dat iedereen een ikigai heeft, alleen hebben sommigen het simpelweg nog niet ontdekt. Wij als loopbaancoaches kunnen daarbij helpen! Tot snel.

En... sinds juli 2013 kan je ook beroep doen op een loopbaancheque voor deze professionele ondersteuning in jouw loopbaan. Check op voorhand even of je aan de voorwaarden tot financiële tegemoetkoming voldoet. (http://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/), en bestel jouw eerste loopbaancheque online.

Ga samen met onze loopbaancoaches op zoek naar jouw Ikigai. Jouw droomjob komt vanzelf!