Onderzoekend werken doet het (zelf)vertrouwen groeien.

In loopbaancoaching zien we onze klanten groeien van binnenuit. Als we het woord groeien in de mond nemen, denken we vaak ook aan verandering. Verandering brengt twijfel met zich mee: doen we de juiste dingen? Zal het wel werken of niet? Wat betekent dat voor mij? Vind ik het zinvol? En twijfel is voor de meerderheid van de mensen een onaangenaam gevoel.

Amerikaanse filosofen beschrijven dat er in geval van twijfel drie mogelijke reacties zijn: je eigen mening doorzetten, je richten tot een autoriteit of vertrouwen op een geloof. Er is echter ook nog een vierde benadering mogelijk: de twijfel gebruiken als ‘een begin’ om verder op zoek te gaan. De eerste drie reacties vallen ons gemakkelijk automatisch te beurt, de vierde vraagt om bewustzijn.

Als coach helpen we om op die bewuste manier met twijfel om te gaan, als een tool om te leren. Getuigenissen bevestigen: onderzoekend werken doet het (zelf)vertrouwen groeien.

Een mooie manier om twijfel te onderzoeken is de Appreciatieve Inquiry(AI-) methode. Deze positief waarderende manier van werken is één van de leidende principes voor onze jobcoaches binnen het loopbaancentrum My Future Works. Bij AI gaat de loopbaancoach op een positieve manier in dialoog over wat jij als toekomst ziet, wat hiervoor nodig is en welke concrete stappen kunnen gezet worden om die te bereiken. Daarbij is het essentieel om vooral te kijken naar opportuniteiten en naar wat jij al in huis hebt of al eerder gerealiseerd hebt.

Kijk ook naar onze Workshop: ‘Met meer zelfvertrouwen door het leven’. Klik hier.

OVER MY FUTURE WORKS

My Future Works biedt loopbaanbegeleiding aan, onder andere op basis van loopbaancheques. Hiervoor werkt My Future Works met meerdere jobcoaches. Bekijk onze website voor meer informatie: https://myfutureworks.be.