Zelfvertrouwen bouw je op... stap voor stap

Niemand wordt geboren met bakken vol zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkel je in je kinderjaren. Je merkt dat iets lukt, je doet het opnieuw. Je zelfvertrouwen groeit. Je merkt dat iets niet lukt en je wilt het heel graag, je probeert het opnieuw: yes, het lukt! Je zelfvertrouwen groeit. Oeps, het lukt weer niet, je bent teleurgesteld. 

Oorzaken van gebrek aan zelfvertrouwen

Enerzijds is er je persoonlijkheid (ik zet toch door, ik probeer iets anders, ik laat het varen, of…), anderzijds is er de (sociale) omgeving waarbinnen je als kind opgegroeid bent.

Groeide je op in een te beschermende omgeving dan kan het zijn dat je niet geleerd hebt initiatieven te nemen, risico’s te nemen, out of the box te denken, opnieuw te proberen… omdat je omgeving je dit (meestal goed bedoeld) afraadde. 

Groeide je op in een leefwereld waar je niet aangemoedigd werd, in een omgeving van kritiek, waar je je niet veilig voelde of waarin je gepest werd of afgewezen werd… dan begin je aan jezelf te twijfelen, je vindt jezelf niets waard. Je gaat stoppen met durven, je behaalt geen kleine (of grote) successen meer, je twijfelt nog meer aan jezelf en je belandt in een negatieve spiraal.

En soms begint zelfvertrouwen af te brokkelen op latere leeftijd zoals bij faalangst. Anderen of jijzelf leggen de verwachtingen torenhoog over een bepaalde prestatie (bv. behalen van goede punten, spreken voor groepen, een belangrijk gesprek met je leidinggevende, verantwoordelijkheid nemen over een taak of project, visibiliteit creëren rond waar je mee bezig bent…) en dat leidt ertoe dat je angstig wordt om fouten te maken. In extreme gevallen verlamt het je zo erg dat het lijkt alsof je niet meer vooruit of achteruit kunt in je leven. 

Kleine stapjes

Iets wat dagen, maanden mogelijks jarenlang bewust of onbewust versterkt werd, wordt niet met een vingerknip ongedaan gemaakt. Dit is het minder goede nieuws. 

Het goede nieuws is dat je stap per stap verandering kan brengen en je zelfvertrouwen kan opbouwen. En het begint allemaal bij je gedachten! Want ben je niet gelukkig over iets, kijk dan naar hoe je erover denkt. Want hoe je over iets denkt, beïnvloedt je overtuigingen. En waarvan je overtuigd bent, beïnvloedt je gedrag… en hoe je je gedraagt, geeft vorm aan de wereld om je heen. Dus als je niet gelukkig bent, ga dan terug naar je gedachten.

Stel dat je een belangrijk gesprek hebt met je leidinggevende over iets dat jij graag zou willen en bij de gedachte alleen al voel je je moed in je schoenen zinken. STOP! Want als je in deze gedachtegang verder gaat dan kruip je het liefst onder een steen in de hoop dat de wereld je vergeet. In plaats daarvan denk eens aan een andere situatie waarin je een belangrijk gesprek had over iets dat jij wou en dat goed afgelopen is. Vind je er geen in het recente verleden, ga dan wat verder terug in de tijd. Iedereen heeft al wel eens een gesprek gehad waarbij hij of zij behaalde wat hij of zij zich vooropgesteld had. En kijk maar eens verder, er zijn zeker meerdere gesprekken waarbij dit het geval was. Dus ja, jij bent in staat om een belangrijk gesprek tot een goed einde te leiden. Het vinden van die paar voorbeelden, draait de afbrekende gedachtegang om naar op z’n minst een neutrale of zelfs een opbouwende gedachtegang. En dan ben je vertrokken want dan weet dat het mogelijk is en dit vormt een opbouwende overtuiging. En die overtuiging leidt tot een ander gedrag… die leidt tot een andere persoon die voor de leidinggevende staat. Een persoon met meer zelfvertrouwen dan de persoon die in de afbrekende gedachtegang zit. 

Stap per stap!

Van harte welkom op onze Workshop 'Meer Zelfvertrouwen'

Tijdens de workshop Met Meer Zelfvertrouwen Door Het Leven gaan we dieper in op wat er zich afspeelt binnen onszelf tijdens het proces van afbrokkelen van zelfvertrouwen en het opbouwen ervan.

We verkennen wat jou ertoe gebracht heeft een laag zelfbeeld te ontwikkelen. We bekijken de patronen die je daarvoor hanteert en je wordt je bewust van de strategieën die je hanteert om je zelfvertrouwen te saboteren.

En natuurlijk gaan we op zoek naar de sleutel die dit proces omkeert! Beter nog, we zetten een hele hoop tools en hulpbronnen in om de neerwaartse spiraal om te buigen naar een opwaartse spiraal!

Tegen het einde van de dag maken we een concreet actieplan vol bruikbare handvaten en krachtige hulpbronnen zodat jij eender waar, bij eender wie en op elk moment in jouw gezond zelfvertrouwen kan staan!  Meer praktische informatie vind je ook hier.