Hoe maak je jouw eigen plan voor levenslang leren ?

Vreemd hoe sommige overtuigingen zich nestelen in ons hoofd. Zowel wijzelf als onze maatschappij investeren heel veel tijd en geld in onze opleiding tot pakweg de leeftijd van 18 tot 22 jaar. Met als ultieme bekroning een diploma. Helaas, de houdbaarheid van een diploma is max. 3 à 4 jaar (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/07/is-de-houdbaarheid-van-een-diploma-niet-meer-dan-3-a-4-jaar-/).  En 100 000 studenten volgen momenteel een studierichting die voorbereidt op een job die binnenkort niet meer bestaat (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2768208). Wordt het niet hoogtijd dat we het belang van diploma’s relativeren en dat we een model van levenslang leren in de plaats zetten ?

Leren is nog nooit zo goedkoop en toegankelijk geweest. We hebben het dan niet over business schools of naschoolse opleidingen, wel over virtueel leren op het web. Op dat vlak leven we in een tijd van ongekende overvloed en mogelijkheden. Het web geeft ieder van ons toegang tot de beste leermeesters, de knapste techniekers of de slimste professoren. Zelfsturend leren is perfect mogelijk waar en wanneer je dat zelf wil. Belangrijk verschil met het schoolse leren: je bent zelf helemaal verantwoordelijk voor jouw leerpad; er is geen leerkracht die je aangeeft wat belangrijk is en wat niet. Jezelf oriënteren in een veelheid van kennis is essentieel. We zetten je graag een eindje op weg.

Flink wat informatie is gratis op het web te vinden, als je maar weet waar te zoeken. Youtube is één van de belangrijste – gratis – leerkanalen. Nog al te veel gaan we ervan uit dat we op dit kanaal enkel grappige kattenfilmpjes vinden. Wist je dat er per minuut meer dan 300u aan beeld op Youtube geladen wordt ? En daar zit heel wat leermateriaal tussen.

Zoek even op een thema waarover je iets wil leren. Of het nu gaat om fotografie, het opmaken van een business plan, of het herstellen van een lekkende gootsteen, je vindt ongetwijfeld tutorials die je wegwijs maken. De eerste namen die je door Youtube voorgesteld krijgt, zijn opinion leaders. En vertrouw gerust op de Youtube algoritmes, de suggesties die je voorgesteld krijgt, zullen het onderwerp verdiepen of zullen je op het spoor van andere relevante sprekers brengen. Stop niet bij één video over het onderwerp; bekijk tientallen filmpjes over hetzelfde onderwerp, zo wordt de informatie die je verzamelt rijker, dieper, en gevalideerder. Geen paniek dus wanneer jouw studerende jeugd 2u per dag op Youtube doorbrengen; het is time well spent 😉

Wanneer je kunt leren van een gepassioneerde leermeester, krijg je het meest diepgaande leereffect. En op Youtube kom je enkel gepassioneerde mensen tegen – wie niet vanuit passie spreekt, wordt er al gauw uitgefilterd. Bovendien circuleert kennis veel sneller; vooraleer relevante kennis in een leerboek of in een studiecurriculum terecht kan komen, heb je deze ongetwijfeld al gespot op Youtube.

Om ten volle van Youtube als leerplatform te kunnen genieten, is het wellicht nuttig om jouw kennis van het Engels wat bij te schaven – heel veel filmpjes zijn immers angelsaksisch. Geen nood, ook hiervoor heeft het web een oplossing. www.duolingo.com helpt je op weg.

Wil je enkel leren van de besten ? Dan is het nuttig om ook enkele betalende leerplatformen aan jouw leerplan toe te voegen. Er zijn er vele tientallen, maar we sommen er enkele op:

Deze sites werken vaak met een abonnementsformule waarmee je onbeperkt toegang hebt tot hun tutorials of lessen. Voor de prijs van enkele boeken krijg je hierdoor toegang tot een zee van gepassioneerde en getalenteerde leermeesters. Een tip: grasduin ook eens in onderwerpen die niet onmiddellijk in het verlengde van jouw professionele activiteiten liggen. Nieuwsgierigheid is immers jouw beste gids. Zo verrijk je jouw kennisportfolio op een speelse manier.

In een loopbaantraject bij My Future Works besteden we veel aandacht aan jouw persoonlijk ontwikkelingsplan, waarin ook levenslang leren een plaats krijgt. We verwelkomen je graag bij één van onze 40 coaches.


OVER MY FUTURE WORKS

My Future Works biedt loopbaanbegeleiding aan. Onder andere op basis van loopbaancheques. Hiervoor werkt My Future Works met meerdere jobcoaches. Bekijk onze website voor meer informatie: https://myfutureworks.be.